Bir Fazioli Piyano ve Fazioli Felsefesi hakkında bilmeniz gerekenler!
Fabrika
Bir mühendis ve müzisyen olan Paolo Fazioli tarafından kurulan Fazioli firması, 1981 yılından itibaren kuyruklu ve konser kuyruklu piyanoları üretmektedir. Her enstrüman, tek tek en usta işçilikle elle işlenen yüksek kalite materyaller ve teknolojiye sahiptir. Fazioli fabrikası, Venedik'in 60 km. kuzeydoğusunda bulunan ve ahşap işçiliğinde antik dönemlerden beri en prestijli konumda olan Sacile kentindedir.
Orman
Batı İtalya Alp'lerinin kalbi olan Val di Fiemme bölgesi 1800'lerin meşhur keman yapımcısı Antonio Stradivari'nin kemanları için kullandığı kızıl ladin ağaçlarının yetiştiği bölgedir.
Bu bölgede yetişen ağaçların sadece çok küçük bir yüzdesi bir Fazioli piyanonun ses kalitesini yansıtabilecek koşullarda yetişir. Piyanonun en önemli bölümü olan ses tahtasının olabildiğince spesifik ve düşük bir yoğunlukta, mükemmel denebilecek homojen bir yapıda, aşırı esnek ve sağlam bir ahşaptan imal edilmiş olması gerekir.
Çerçeve
Fazioli piyanoların yapımındaki ilk aşama iç ve dış bölümden oluşan kenar çerçeve bölümünün şekillendirilmesidir. İç çerçeve, 5 mm kalınlığındaki yekpare ladin ağaç katmanlarının karakteristiğini kaybetmeden işlenmesi ile oluşur.
Ahşap gibi kıvrımlı materyallerin işlenmesindeki narin işçilik, piyano üretiminin sanatsal boyutunun temelini oluşturur. Gerek dış kaplama aşaması, gerek diğer özellikleri ile dış kenar çerçeve ise daha fazla derece hassasiyete sahiptir ve işçiliğin önemi de bu oranda artar.
Fazioli fabrikasında çerçeveleri oluşturacak ağaçlar, baskı makineleri altında uzun süre bekletilir ve yeni formuna alışmaları zamanla sağlanır. Bu metotla yapıştırıcının kimyasal yerine doğal yollarla kuruması sağlanır. Doğal bir eğilime kavuşan ağaç, çok uzun yıllar bozulmayacak form durağanlığına sahip olur. Bir nevi baştan yaratılmış olan bu kenar çerçeveler minimum 6 ay sürecek olan dinlenme aşamasına alınır.
İskelet
Piyanonun tüm yükünü taşıyan iskelet iç çerçeveye bağlanır. Ön çapraz parça metal eklerle bağlandıktan sonra destek barları çerçeve içine döşenmiş eklere bağlanır. Söz konusu barlar üç ayrı sertlik derecesine sahip yapıştırılmış ladinin maksimum sağlamlığı ile desteklenir. Çerçeve ile barlar arasındaki bağlantı ladin çivilerle sağlamlaştırılmıştır. Bu işlem aşırı derecede dikkat gerektirir, zira çerçevenin ısı, nem vb. geçirgenliği ve yekpareliği bu şekilde sağlanır.
Ses Tahtası
Ses tahtası, kırmızı ladin tomruklarından çeşitli ebatlarda kesilen plakaların birbirine yapıştırılması ile oluşturulur. 1 cm incelikte ve 8 ile 12 cm arası değişen genişlikteki bu parçalar profesyonel Fazioli teknisyenlerince yoğun titizlikle birleştirilir. Her parça yapıştırılmadan önce aynı yüksekliğe sahip olduğuna kanaat getirilen eşi ile birleştirilir.
Yapıştırma işlemi, en iyi ve en net sonucu alabilmek için hala en iyi yöntem olarak kabul edilen manuel baskı sistemi ile yapılır. Sonrasında ses tahtasını çevreleyen destek kalıp çıkarılır ve her iki yüz de özel kalibrasyon makinesi ile kusursuz paralellikteki cilasına kavuşur. Son olarak ses tahtası, ideal şartlar, ısı ve nem içerir iklim kontrollü bir odada minimum 3 yıl dinlenmeye bırakılır.
Ses tahtasını zarlaştırma
Üretim sürecindeki bir sonraki aşamaya geçmeden önce, ses tahtası, her kenarında oluşabilecek hareketliliği azaltmak için düzgünce tıraşlanır. Bu işlem; ses tahtasının farklı frekanslarda nasıl tepki vermesi gerektiğini belirleyecek sayısız parametre ve çeşitlilik barındıran ince detaylara sahiptir. Bu yüzden, Fazioli teknisyenleri milimetrenin onda biri keskinliğinde hareket edebilen özel numerik sistemlerce kontrol edilen makineler kullanır.
Kaburgayı yapıştırma
Artık ses tahtası çok esnek bir zardır. Çivi olarak tabir ettiğimiz kızıl ladin çapraz parçalar ses tahtasını desteklemek için ağaç damarlarına dik yerleştirilir ve özel pnömatik baskılar ile yapıştırılır
Kıvrımların ölçümü
Yapıştırma öncesi ve sonrasında Fazioli sanatçıları ses tahtasının eğim derecelerini her bölgede titizlikle ölçerek istenen kaliteye ulaşıldığına kanaat getirirler.
Kaburgaları traşlamak
Ses tahtasını yapıştırdıktan sonra, her bir kaburganın ucu ses tahtasının esnekliğinin kontrolünü sağlayacak ve akustik verimliliğini pekiştirecek şekilde tıraşlanır.
Köprülerin yapıştırılması
İki ayrı köprü aynı anda ses tahtasına yapıştırılarak tahta üzerine bir nevi çift kıvrım yaratılır. Bu işlem sonucunda ses tahtası hafif bir konvex (dışbükey) yapıya bürünür
Ses tahtasını kaplama
İlk yapılan zımparadan sonra ses tahtasını nemden korumak için son kaplama yapılır. Bu aşamada kullanılan malzeme maksimum su geçirmezlik ve minimum kuruluk sağlarken akustik karakteristiğe olabildiğince az olumsuz etki sağlar.
Kabin
Kaplamadan sonra, ses tahtası ömür boyu birlikte yaşayacağı iç çerçeveye yapıştırılır. Kabin, iklim kontrollü odada 4 aydan fazla bir süre dinlenmeye bırakılır.
Döküm çerçeve
Bir Fazioli Piyano'nun metal döküm çerçevesi, geleneksel kum dökme tekniği ile üretilir. Bu metot kesinlikle işinde ehli olmuş sanatçılarca yapılmalıdır. Bu tip döküm, modern otomasyonlarla yapılanlara oranla çok daha fazla akustik kalite sunar.
Çivi bloğu
Çivi bloğu çelik akort çivilerinin saplandığı bloktur.Çivi bloğunun istikrarı ve sağlamlığı aynı zamanda akordun istikrarını sağlar. 21 kat kayın ağacının yüksek basınç altında fenolik yapışkanla yapıştırılması sonucu üretilir. Her aşamada olduğu gibi bu işlem de aşırı titizlik gerektiren bir sürece sahiptir.
Döküm çerçeve ile kasayı birleştirmek
Döküm çerçeve ile kabini birleştirmek esaslı ve bilhassa titizlik gerektiren bir iştir: Dökümün soğuması aşamasında geçecek dakikalık süreler bile çok önemlidir. Bu nedenle her kabin kendi döküm çerçevesine uygun ölçülendirilmelidir. Bu operasyon ileride doğru tel gerginliğini sağlayabilmek için çerçevenin ses tahtası üzerindeki tam pozisyonunu ve köprülerin yüksekliğini belirler.Bu aşama tamamlandığında her iki parça kendi bağımsız yoluna geçer, ta ki; teller takıldığında tekrar buluşana dek.
Köprü çentikleri
Köprüler ince birbirine yapıştırılmış ince akçaağaç ve maun şeritlerden yapılır. Köprünün üstü farklı kalitede lamine edilmiş ahşaplardan yapılır ve tellerin uyguladığı baskıyı azaltmayı da amaçlar: Bu noktada akçaağaç taban ve orta bölümler için, gürgen ağacı tiz ve boxwood ağacı yüksek tizler için kullanılır.